ČAS PRI NAS ...


ni nikoli izgubljen...
Bloška planota z okolico je dežela neokrnjenih gozdov, pisanih travnikov in ponuja obilo možnosti za aktiven ali pasiven dan. Lahko ga preživite s knjigo v roki v viseči mreži v senci borovcev, se odpeljete na izlet ali se nam pridružite v eni izmed mnogih aktivnostih, ki jih ponujamo.


ZA IZlETNIKE ...

Image title
Notranjska je vedno drugačna in vedno skrivnostna. Čarobni svet kraških voda in polj, ki se spremenijo v jezera in jezera, ki izginjajo v obliki rek in rečic. Nedotaknjene Bloke, skrivnostna Križna jama, grad Snežnik in Mašun, Cerkniško jezero s Slivnico, divji Rakov Škocjan, pestra Pivška jezera, Postojnska jama, Planinsko polje. • Bloke ali "slovenski Tibet", imajo dolge in hladne zime zato ni čudno, da je to zibelka našega smučanja (nekoč so se s "smučmi" premikali iz vasi v vas) - obiščite muzej Bloški smučar v Novi vasi. Reka Bloščica, ki se leno premika po planoti, s svojimi menadri ustvarja izredne razglede. Ker voda v naših koncih igra pomembno vlogo, boste zagotovo naleteli na stare mline in žage (Bočkova žaga in mlin). V bližini Bloškega jezera stoji cerkev sv. Trojice, kjer stoj kip Martina Krpana.
 • Zamuditi ne smete skrivnostnega Cerkniško jezero, okoli katerega je speljana urejena makadamska pot (primerno za pohod ali kolesarjenje, saj je v senci). V muzeju Cerkniškega jezera (Jezerski hram) se podučite o poteh vode (živa maketa) in oglejte star drevak s katerim so se nekoč premikali po vodi. Na Slivnici (1h peš) lahko preverite ali čarovnice še vedno kuhajo vreme in se posladkate z velikansko porcijo palačink.
 • Raziščite podzemlje Križna jama, ki velja za svetovno znamenitost, saj ima preko 40 jezer in ohranjene ostanke jamskega medveda. Za ogled je obvezna najava.
 • Dolina ostirnic, Loška dolina, ki je znana tudi po vodenih ogledih medveda in drugih divjih živali vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Za navdušence starega orodja in orožja obiščite mali vojaški muzej (Podgora), etnografsko zbirko Pr'Hostovih (Gornje Poljane); možni so vodeni pohod z lokalnim vodnikom in pokušina domačih dobrot (med, žganje, mesnine). Grad Snežnik je zanimiv za vse generacije, saj ima originalno pohištvo in odlično ohranjene nagačene živali (za ogled je potrebna najava). Pohodnikom predlagamo pohod (ali s kolesom) na Snežnik (1796m) ali na Mašun (1024m), kjer poskusite odlično lovsko kuhinjo.
 • "Slovenska Sibirija" - Babno Polje: obiščite Rihtarjevo domačijo in stopite v času nazaj. Ga. Alenka Veber vodi vse oglede (potrebna najava).
 • Za celodnevna vandranja obiščite slavno Postojnsko jamo, Predjamski grad, Pustolovski park Postojna, Park vojaške zgodovine v Pivki, Škocjanske jame (UNESCO), na drugo stran pa Iški Vintgar (odličen v vročih poletnih dneh), Trubarjevo domačijo na Rašici ali grad v Ribnici.

ZA ŠPORTNIKE ...


Image title
Aktivni se pri nas navdušujejo nad kolesarjenjem (nudimo izposojo koles) in pohodi (25 km dolga Krpanova pot, obisk nižjih vrhov v okolici).

Celo leto lahko uživate ob Bloškem jezeru, ki pa je najbolj atraktivno poleti. V globino meri približno 3 m in je odlična izbira za ohladitev (v Brunarici sposojamo tudi supe). Ribiči so navdušeni nad športnim ribolovom krapov in ščuk.
Zaradi mrzlih in vetrovnih zim lahko pri nas drsate, kajtate na snegu ali tečete na smučeh. V bližnjem mestecu Sodražica se nahaja manjše smučišče/sankališče.
V sodelovanju z Juretom na ranču Bloke ponujamo vodeno ježo konj v maneži in na terenu.
Naklonjeni pasivni rekreaciji se pri nas sproščajo na zibalnicah (velika gugalnica), meditirajo, ali samo poslušajo dihanje narave okoli sebe.

Kadar je v dolini (Cerknici) vode dovolj, se na Cerkniškem jezeru kopamo, surfamo in supamo; organizirani so vodeni Kanu safari. Tisti, ki radi hodite predlagamo sprehod po tematski učni poti Drvošec (1.mesto LIFE, 2020), ki je primerna za vse starostne skupine ali po čebelarski učni poti, kjer spoznate ljubke delavke-čebele. Če imate časa več, predlagamo pohod/kolesarjenje okoli jezera. Makadamska cesta je vzdrževana in večinoma v senci, dolžino pa si lahko izberete sami.

Pohodniki in kolesarski navdušenci dneve preživljajo tudi na Slivnici, Križni gori, na Mašunu in Snežniku.

TOP DOŽIVETJA ...

 • animacija za otroke (poslikava obraza, streljanje z lokom, družabne igre ipd.; 1h-2h)
 • ustvarjalne delavnice
 • peka palačink in klobas na palicah (cca. 1h)
Ker so dogodki odvisni od vremena in razpoložljivosti prostih mest prosimo, da naše aktivnosti redno spremljate.

DOGODKI ...

 • Koncertki (one man band)
POMEMBNO:
 • Dogodki so organizirani glede na sezono in vreme. Vse potrjene dogodke objavljamo tukaj in na naši Facebook ter Instagram strani.
 • Naša doživetja so skoraj brezplačna. Kadar povabimo gosta, je znesek po osebi odvisen od števila prijavljenih, zato se ne obotavljajte in rezervirajte svoje mesto. Cene po osebi se gibajo med 2€/osebo - 15€/osebo.
"Kdor preveč razmišlja in skrbi, najboljše zamudi." (Bloški)

PIKNIK KOŠARAImage title
Novost za ljubitelje piknikov - najem PIKNIK KOŠARE. Okolica ob jezeru ponuja nešteto skritih kotičkov, kjer se lahko posvetite svoji družbi, za hrano pa poskrbimo mi. Vsaka košara poleg hrane in pijače, vsebuje tudi dekico, pribor, krožnike in kozarce, skodelice in pladnje.
Po predhodnem naročilu (dan pred piknikom; 8h-17h) naročite piknik košaro z domačimi dobrotami na 031 651 683 ali se pozanimate pri našem osebju.

KLASIČNA piknik košara - 15€ (za 2 osebi)
Vključuje: narezek z domačo govejo salamo in domačo slanino, sir, kisle kumarice ali olive, paradižnik ali paprika, domač kruh, sok 1l in voda.
Dodatna pijača na razpolago: penina - 10€, 2x domače pivo matt - 6€, vino 1l - 8€, čaj - 2€.
 • Pomembno: Pri prevzemu plačate akontacijo 20€ za košaro. Akontacijo vrnemo, ko vrnete košaro, v kateri so piknik odeja, kozarci, skodelice, pladnji…)
 • Doplačilo za dodatno osebo je 5€.
 • Na EKO Kmetiji Hiti Janez lahko kupite domače goveje salame (25€/kg) ter domače slanine (25€/kg).